5G-verkko Lappeenrantaan

Keskiviikko 28.4.2021 - Jouni Kemppi


5G-verkko Lappeenrantaan

Etelä-Saimaassa oli maanantaina 26.4.2021 Elisan kertomus 5G-verkon kehittämisestä Lappeenrannan kaupungin alueella kesän 2021 aikana. 

Elisan 5G-verkon avaaminen vasta nyt Lappeenrantaan kertoo ongelmista, jotka liittyvät selvästi itärajan läheisyyteen. Lappeenranta on Suomen 13. suurin kaupunki ja Elisan verkkojärjestyksessä se on paikkakuntavertailussa sijalla 87. Etelä-Saimaan uutisessa verkon rakennuttamisesta vastaava kertoo avoimesti Itärajan 5G-verkon rakentamisen ongelmista ja alemmista tehoista. Telia ja DNA eivät myöskään ole avanneet 5G-verkkoa Lappeenrannassa, joka kertoo mahdollisesti samoista ongelmista. 

Kun tarkastelee Elisan 5G-verkon kuuluvuuskarttaa, niin selvästi huomaa Lappeenrannan keskustan Elisan 5G-verkon olevan vain yhden tai muutaman tukiaseman varassa. Verkon kuuluvuusalue suuntautuu länteen ja Saimaalle päin, mutta ei itärajan suuntaan. Lappeenrannan verkkokartassa on yllättäviä reikiä aivan kaupungin keskustassa. Tämä kertoo Elisan 5G-verkon heikosta kattavuudesta kyseisillä alueilla. Todennäköisesti joillekin asukkaille 5G-verkko parantaa yhteysnopeuksia ja joillekin asukkaille ei tapahdu merkittäviä parannuksia. Tilanne selviää ajan myötä.

On tietysti hyvä, kun Elisa parantaa 5G-verkkoa Lappeenrannassa, mutta se ei poista kattavan valokuituverkon tarvetta koko kaupungin alueella. Vaikka molempia verkkoja tarvitaan, niin 5G-verkkoa ei voi verrata huippunopeaan ja tasalaatuiseen valokuituyhteyteen.  Selkeästi Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin tieto 5G-verkon rajoituksista 30 ja 60 kilometrin matkalla itärajasta pitää paikkansa. Edellä kerrotuilla perusteilla lappeenrantalaisten on edelleen vaadittava koko kaupungin kattavaa valokuituverkkoa.

Jouni Kemppi

Keskustan Lappeenrannan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kuntavaaliehdokas

Avainsanat: 5G


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini