Kattava valokuituverkko rakennettava Lappeenrantaan

Lauantai 13.2.2021 klo 16.48 - Jouni Kemppi


”Nopea 5G-mobiiliverkko jää osassa Suomea vain haaveeksi – tukiasemia ei saa rakentaa, koska ne häiritsevät venäläisten yhteyksiä. 60 kilometriä leveä kaistale Suomen ja Venäjän väliseltä valtiorajalta Suomen puolelle jää ilman tehokkainta 5G-nopeutta. Suomen ja Venäjän välisestä rajasta noin 30 kilometriä länteen 5G-verkkoa ei saa rakentaa lainkaan.”  Näin uutisoi Yle kolme viikkoa sitten. 

Lappeenranta jää kokonaan 30 kilometrin rajan sisälle, kun mitataan matka Suomen ja Venäjän valtioiden välisen rajalta. Etelä-Karjala on lähes kokonaan 60 kilometrin rajan sisällä.
  

Jos mitään ei tehdä, Lappeenranta ja Etelä-Karjala jäävät tulevaisuudessa huomattavasti tietoliikenteen kehityksestä jälkeen ja tämä merkitsee alueen taloudellista taantumista. Jos televisioiden antennilähetykset loppuvat vuoden 2030 jälkeen, millä yhteydellä Lappeenrantalaiset katsovat TV-ohjelmia, jos ei ole kunnollista ja riittävän nopeaa laajakaistaverkkoa. Myös suunnitteilla olevan 6G-verkon tulo 2030-luvun lopulla vaarantuu.

 

Lappeenrannan on nyt tunnustettava tosiasiat ja rakennettava koko kaupungin kattava valokuituverkko. Verkon maantieteellisen koon ja kattavuuden pitää olla samaa luokkaa kuin Saimaan Kuidun Taipalsaaren, Savitaipaleen ja Lemin valokuituverkko. Tehtävä ei ole mahdoton, koska Lappeenrannan alue on yhtä suuri kuin naapurikuntien alueet yhteensä.

Lappeenrannan tulevan valokuituverkon alueelle on helppo rakentaa heikkotehoisempia 5G-tukiasema-alueita, joista teho ei ulotu Venäjälle saakka. Näin myös mobiilioperaattorit toimivat mm. isoissa kauppakeskuksissa ja jäähalleissa. Oulun yliopiston 5G-tutkijoiden mukaan pienin 5G-tukiasema voi olla 7x7 cm suuruinen sisätiloissa oleva laite, johon on valokuituyhteys.

 

Valokuituverkko tukee kaupungin taajamissa ja haja-asutusalueilla etätyöskentelyä, joka on tulossa varmasti pysyväksi ilmiöksi tulevina vuosina. Myös tulevaisuuden monipaikkaisesta asumisesta Lappeenranta tulee varmasti hyötymään. Toisaalta Lappeenrannan laaja maaseutu tulee pysymään asuttuna ja eivätkä kiinteistöjen arvot laske.

 

Lappeenrannan Keskustan valtuustoryhmän viime syksyn valtuustoaloite on nyt enemmän kuin ajankohtainen. Asia pitää ottaa tarvittaessa kaupunginvaltuustossa uudelleen käsittelyyn, koska uusien tietojen perusteella tilanne on muuttunut.  Kaupunginvaltuuston päätöksen mukaisesti pitää aloittaa toimenpiteet, jotka tulee esitellä kaupunginhallitukselle jo kuluvana keväänä eikä jättää selvitystä ensi vuodelle.

 

Valokuituverkon suunnittelu pitää aloittaa välittömästi ja rakentaminen pitää aloittaa heti, kun vuoden alussa voimaan tulleen laajakaistalain ja EU:n elvytysrahat ovat saatavissa.

 

Päättäjien on nyt katsottava 50 vuotta eteenpäin. Tulevaisuutta on hankala ennustaa, mutta siinä auttaa kaapelivalmistajien ja viranomaisten arvio valokuituverkon käyttöajasta, joka on saman pituinen kuin nyt rakennettava säävarma sähköverkko.

 

Lappeenrannan tavoite pitää olla riittävän kunnianhimoinen, jotta voidaan tarjota kaikille asukkaille ja yrityksille vähintään 100/100 Mbit/s yhteydet. Myös Giga/Giga yhteys pitää olla saatavilla. Hanke toteuttaa tällöin myös Suomen kansallista ja EU:n tavoitteita.


Myös kuntalaiset odottavat Lappeenrannan päättäjiltä toimenpiteitä. Saan jatkuvasti viestejä joka puolelta Lappeenrantaa asiaan liittyen. Kuntalaiset kaipaavat laadukkaita valokuituyhteyksiä ja riittävän nopeaa verkkoa.

Jouni Kemppi

Keskustan Lappeenrannan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Avainsanat: Verkkoyhteydet


Kommentit

24.12.2021 21.45  JJO P

Tässäkin kyselty puolivuotta taloyhtiöön kuituratkaisuja mutta katteenahneet urakoitsija/operaattorit sorsii esimerkiksi lauritsalassa asukkaita


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini