Lappeenranta tarvitsee nopeat sekä kattavat valokuituverkot!

Sunnuntai 21.3.2021 klo 8.51 - Jouni Kemppi


Keskustan valtuustoryhmä teki viime syksynä valtuustoaloitteen kattavan valokuituverkon rakentamiseksi Lappeenrantaan. Esitys on edelleen hyvin ajankohtainen.

 

Esityksen jälkeen on käyty vilkasta keskustelua aiheesta niin paikallisella kuin valtakunnan tasolla.

Viestejä huonoista yhteyksistä on tullut ympäri Lappeenrantaa niin taajamista kuin haja-asutusalueilta. Ministeri Harakka kertoi Etelä-Saimaassa hieman ympäripyöreitä vastauksia 5G rajoituksista Venäjän rajan pinnassa ja tämänkin lausunnon johtopäätös korostaa valokuituverkkojen rakentamisen tarpeellisuutta.

 

Vuoden alusta astui voimaan uusi laajakaistalaki. 15.3.2021 julkaistiin Suomen kestävän kasvun ohjelma, jossa osoitetaan valokuituverkoille 50 miljoonaan euroa. EU tukirahan käyttö alkaisi syksyllä 2021 ja jatkuisi vuodelle 2026.  Tukirahaa on myös saatavissa EU:n maaseuturahastosta 16 miljoonaan euroa seuraavien vuosien aikana.

 

Kun tukirahaa on jaossa, niin yleisesti käy siten, että nopeat hakevat tukirahat ja hitaille ei jää mitään. Suomessa lähes miljoonalta kotitaloudelta puuttuvat nopeat yhteydet ja tukirahaa ei riitä kaikkiin hankkeisiin.

 

Keskusta puolueena tulee tekemään vahvasti työtä kyseisen hankkeen eteenpäin viemiseksi koko Suomen tasolla. Tämä on myös Lappeenrannan Keskustan vahva taviote. Muiden puolueiden valtuustoehdokkaat ovat kirjoittaneet ja lausuneet valokuituverkon tarpeellisuudesta, joten tässä asiassa olisi yhteistyön paikka.

 

Ensimmäinen erittäin tärkeä asia on aloittaa valokuituverkon suunnittelu jo tämän vuoden puolella, jotta tukirahaa ehditään ajoissa hakea.

 

Lappeenrannan kattavan valokuituverkon rakentamisen malli voisi olla hybridi, jossa rakennetaan tukialueilla kaikille tilanneille kotitalouksille ja yrityksille valokaapeliliittymä sekä myös matkapuhelinmastoille valokaapeliyhteys mobiilioperaattoreiden 5G yhteyksiä varten. Tämä on samankaltainen malli joka on toteutettu naapurikunnissa. Lappeenrantalaiset tarvitsevat koko kunnan alueella toimivia valokuitu- ja mobiiliyhteyksiä.

 

Jouni Kemppi

Keskustan Lappeenrannan valtuustoryhmän puheenjohtaja

Kuntavaaliehdokas

Avainsanat: Verkkoyhteydet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini